Heran Camperbouw

Achteruitrijcamera's, kijkhoeken...

 

Achteruitrijden, inparkeren, inhalen, invoegen of overzicht op de operatie. Een camera zorgt voor méér zicht, méér veiligheid en minder schade. Met een achteruitrijcamera kan dus altijd efficiënter, veiliger en comfortabeler gereden worden. Een camera die direct geplaatst wordt aan de achterzijde van de camper zorgt voor een goed zicht aan de achterzijde. Afhankelijk van de lens van de camera kan gekozen worden hoe breed/ver er achter het voertuig gekeken kan worden. Veel mensen kunnen niet inschatten hoeveel zicht een lens kan geven. Dit maakt de keuze voor een juiste camera bijzonder lastig. Daarom hebben wij voor u een paar tekeningen gemaakt welke een indruk geven wat u kunt verwachten indien u een achteruitrijcamera plaatst.

Zo zijn er verschillende lenzen, 69°, 92°,110°, 120°,150° en zelfs 180°. Afhankelijk van de lens is er een breder/hoger zicht mogelijk. De lens van de camera bepaald over het algemeen de prijs en de kwaliteit van het beeld. De meeste camera’s zijn standaard PAL(Europese standaard) maar eveneens op aanvraag als NTSC leverbaar.

 

De onderstaande afbeeldingen geven een indruk van de kijkhoeken voor camera's van 69°, 92° en 120°

 

De opgegeven maten zijn bij benadering om een gevoel te krijgen van het bereik van de camera. Bij dit voorbeeld is de camera geplaatst op een hoogte van 2,4m boven de rijweg. De grootte van het kijkoppervlak wordt mede bepaald door de hoogte van het plaatsen van de camera.

 

Stofvrij en waterdicht

 

Vrijwel alle achteruitrijcamera ’s zijn IP69 stof -en waterdicht. De IP codering is een internationale aanduiding in hoeverre elektronische apparatuur beschermd is tegen het aanraken/indringen en in hoeverre de camera beschermd is tegen vocht. Het eerste cijfer betreft de mate van geslotenheid tegen stof, het tweede cijfer geeft de waterdichtheid graad aan. IP68 betekent dat de camera waterdicht is.

 

Voorbeelden van camera's

 

Camera's zijn er in diverse uitvoeringen, inbouw of opbouw, met of zonder IR-leds of ingebouwd in het derde remlicht. De keuze wordt vaak gemaakt door te kijken naar de wijze van montage in combinatie met de montagehoogte. De kleinste camera's worden vaak toegepast direct bij de nummerbordverlichting. Deze worden in verhouding lager gemonteerd dan de overige camera's en vallen vaak niet op duur hun kleine afmetingen.

 

Infrarood zicht

 

Camera’s welke zijn voorzien van infrarood lampjes, hebben bij nacht ook goed zicht. Afhankelijk van het aantal IR led lampjes kan een bepaalde afstand nog bekeken worden waarbij vaak maximaal 10 meter als grenswaarde opgegeven wordt. In het donker zal het beeld zwart/wit worden. De camera’s hebben IR lampjes van 9 stuks tot maar liefst 28 leds.

 

 

 

Voorbeelden van camera's

 

De nevenstaande camera's worden vaak toegepast als inbouw camera in de nabijheid van de kentekenplaat. Over het algemeen worden deze camera's laag gemonteerd.

Camera's met IR-leds

 

De nevenstaande camera's worden vaak toegepast op campers, bestelauto's of caravans als opbouw camera. Deze camera's geven overdag een normale weergave van de beelden in kleur. Indien het donker wordt, te donker voor scherpe beelden, schakelen de IR-leds automatisch in, de camera schakelt over van een kleuren weergave naar een zwart-wit weergaven. Over het algemeen worden deze camera's hoog gemonteerd.

Een extra optie hierbij is de dubbele camera, hierbij wordt 1 camera gericht direct achter het voertuig terwijl de andere camera als "achteruitrijspiegel".

Camera's in of bij het derde remlicht

 

De nevenstaande camera's worden vaak toegepast op camers, bestelauto's of caravans waarbij het derde remlicht wordt vervangen. Afhankelijk van het merk en type dat benodig is, is vaak de uitvoering bepalend. Soms worden deze camera's met IR-leds uitgevoerd. Over het algemeen worden deze camera's hoog gemonteerd.

Heran Uden