Heran Camperbouw

Inbouw van de achterramen

Er zijn diverse ramen te bedenken van verschillende merken welke aan de achterzijde van de camper ingebouwd kunnen worden. Elk raam heeft zijn eigen afmetingen en eigen eigenschappen voor het inbouwen. Wij hebben bij de camper gekozen voor ramen welke over de volledige breedte van de deuren van de camper vallen. Soms wordt gekozen voor kleinere ramen van een ander merk welke niet over de volledige breedte vallen en dan wordt de ruimte om het raam vaak zwart gemaakt.

 

De ramen welke wij toegepast hebben vallen over de volledige breedte van de achterdeur van de camper. Deze ramen zijn, voor zover wij weten, alleen te bestellen bij Reimo, typenr. 32203. Bij deze ramen wordt het hang- en sluitwerk geleverd alsmede een rubber profiel voor afdekking van het zichtgat. De uitsparing welke achter in de auto gemaakt moet worden is  (bxh) 560x500mm en het raam wordt in het horizontale midden van de deur geplaatst. Het linkse raam is hetzelfde als het rechtse raam. Het raam wordt niet geleverd met verduistering of vliegenhor aan de binnenzijde.

De deuren dienen schoon te zijn voor aanvang van de werkzaamheden en gebruik plakband om lijnen duidelijk aan te geven.

 

Niet op de foto links aangegeven is de op hangrail van het raam. Plaats deze als eerste op de deur voor aanvang van het uitmeten van het raam. Dit bepaald de hoogte van het raam. Deze rail is duidelijk te zien op de derde foto.

Maak na het uitmeten van het raam een kleinere sparing zodat de maten gecontroleerd kunnen worden met de binnenzijde van de deur. Aan de binnenzijde van de deur is het metaal dubbel. In de breedte is een vrije ruimte van 570mm, de benodigde breedte van het raam is 560mm.

Na het controleren van de maten voor de sparing kan het sparing gemaakt worden conform de gewenste grootte van (bxh) 560x500mm

Bovenstaand is begonnen bij de linkse deur, de zelfde handelingen kunnen bij de rechtse deur zodat in beide deuren de sparingen gemaakt kunnen worden.

Nadat de sparingen voor het raam gemaakt zijn, kunnen de ramen al aan de deur gehangen worden ter controle. Dit geeft al het eerste beeld hoe het uiteindelijke resultaat gaat worden.

Aan de binnenzijde is llnks te zien waar het enkele en het dubbele plaatwerk is. Hierbij is te zien dat de ramen exact in het horizontale midden van de deur geplaatst moeten worden.

Nadat de sparingen in de deuren zijn aangebracht kan het houtwerk aangebracht worden. Dit hout inclusief het plaatwerk van de deur heeft een dikte van ongeveer 30mm. Over het geheel wordt de rubber rand geplaatst ter afwerking van het geheel.

Nevenstaand een impressie van de rubberrand welke geplaatst gaat worden over het houtwerk voor de afwerking.

Op de nevenstaande foto zijn de ramen geplaatst, sluitingen en raamuitzetters vast gezet. Dus het geheel is klaar voor gebruik.

Heran Uden