Heran Camperbouw

Camperbouw

Een bestelwagen kan omgebouwd worden tot een buscamper. Vooraf dient bepaald te worden welk type buscamper het moet gaan worden en dient bekend te zijn welke inrichting in de buscamper moet komen. Voordat u  begint is het verstandig hiervoor een plan en een kostenraming te maken zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Hierdoor kan een camper op maat gemaakt worden. Binnen de werkzaamheden welke verrichten dienen te worden zijn natuurlijk ook de keuringen bij het RDW en de douane. Als u besluit om een buscamper zelf te bouwen ga dan ook eens op zoek naar materialen. Niet voor elke bus zijn de geschikte materialen te koop. Door te oriĆ«nteren naar een geschikte bestelbus en vooraf een goed plan te maken kunt u ongewenste verrassingen voorkomen.

 

Bij het ombouwen van en bus tot een buscamper worden de volgende onderdelen nieuw geplaatst:

 • Een verhoogd dak in de vorm van een hefdak of een vast dak, model en type naar wens van de gebruiker echter dienen ze wel te voldoen aan de regelwetgeving.
 • Een keuken eenheid welke is voorzien van een kooktoestel en een spoelbak met kraan.
 • Een tafel, mag demontabel zijn.
 • Opbergkasten.
 • Een (opklapbaar) bed.

 

Voor het ombouwen of importeren van een camper heeft het RDW regels opgesteld, enkele van deze regels zijn:

 

Bij de ombouw van een bestelwagen tot buscamper zijn kleuren en toe te passen materialen van groot belang. Echter bepalend is het budget voor de ombouw van de camper.

 

Indeling camper

Een camper kan op diverse manieren ingedeeld worden afhankelijk van de wensen van de gebruiker. Echter om deze goedgekeurd te krijgen door het RDW dient de camper te voldoen aan de gestelde eisen van het RDW. De hieronder aangegeven indeling van een camper is de meest gebruikte indeling waarbij gebruikt gemaakt wordt van:

 • Draaibare stoelen in de cabine
 • Een keukenblok aan de linkerzijde van de auto. Dit mede omdat de schuifdeur aan de rechterzijde zit. Het keukenblok is voorzien van een spoelbak, een kookplaat en een koelkast. Een koelkast is geen verplichting echter bijzonder handig bij te hebben.
 • Een (demontabele) tafel in het midden, bevestigd aan het keukenblok
 • Een slaapbank. Deze is zowel bank als om te bouwen tot bed
 • Achterzijde: hier kan een deel van de slaapbank gebruikt worden als bergruimte
 • Achterzijde links, hier zijn nog kasten aangebracht met hierin de gasfles.

Mogelijke indeling VW-camper

Mogelijke indeling Citroen Jumper

Voor de avond en nacht hebben wij de camper voorzien in lichtwerende gordijnen. De gordijnen zijn voorzien voor alle ramen waarbij in de cabine gebruik gemaakt wordt van 1 groot gordijn en in het achterdeel van vaste gordijnen per raam.

Extrieur en interieur

Toelichting exterieur van de buscamper

Ga naar de grijze rondjes voor nadere info

Ga naar de grijze rondjes voor nadere info

Toelichting interieur van de buscamper

Heran Uden