Heran Camperbouw

Inbouwen dakluiken

Een van de eerste werkzaamheden aan de camper is het inbouwen van de dakluiken. Nadat de inrichting is bepaald, kan bepaald worden waar de dakluiken geplaatst dienen te worden. De werkzaamheden voor een groot of klein dakluik zijn gelijkwaardig aan elkaar. Waar sterk rekening gehouden moet worden is de inbouwmaat van het dakluik. Deze is een stuk(je) kleiner dan de buitenmaten van het dakluik. Voor aanvang dient eerst de bijgevoegde brochure gelezen te worden zodat duidelijk is welke inbouwvolgorde maar ook welke minimale en maximale dikte moet zijn van het gehele plafondpakket, dus de buitenzijde van de camper, de istolatie en de binnenzijde (afwerkzijde) van de camper. Tijdens het bepalen van de positie van het dakluik is het erg verstandig rekening te houden met de constructieve balken aan de binnenzijde van de camper.

Bepaling positie dakluik

Uitmeten van het dakluitk, hierbij wordt het "zaaggat" bepaald. Een handige hulp hierbij is om tape te gebruiken en deze aan de buitenzijde van het gat te plakken. Dit maakt zichtbaar waar het gat gezagen moet worden en voorkomt beschadiging van de lak tijdens het zagen.

Nadat het gat gemaakt is voor het dakluik, controleren of het dakluik ook past. Voor het aanbrengen van de kit voor het waterdicht maken van het dak, altijd het dak ontvetten om een goede hechting te krijgen.

Kluis geklaard, nog wel controleren of het dakluik ook waterdicht is, dit kan eenvoudig met een gieter water.

Hou altijd rekening met de constructieve balken van de auto. Probeer de dakluiken hiertussen te plaatsen.

 

Links en rechts:

Het voorste gat zoals op de bovenste foto's voor het dakluik boven de zithoek, het middelste gat, uit het midden van de camper, t.b.v. het toilet en het achterste gat (boven aan de foto) t.b.v. een dakluik boven het bed.

 

Rechts:

Gebruik hout voor het aanbrengen van een raam rond het dakluik. Hiermee is de binnenbekleding gemakkelijk aan te brengen en kan voldaan worden aan de minimale inbouw diepte van het dakluik.

Heran Uden